Λούκας Φερεκύδης και LeanStart για νεαρούς startuppers…

YOUTH ENTREPRENEURSHIP
Typography

Ο Λουκάς Φερεκύδης είναι ένα νέο παιδί που απασχόλησε ιδιαίτερα την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό και όχι αδίκως.

Προσκλήθηκε σε πολλές εκπομπές, έδωσε πολλές συνεντεύξεις και ο λόγος που είναι τόσο περιζήτητος, δεν είναι άλλος από το γεγονός πως είναι ένα νέο άτομο που δεν δίστασε να ανοίξει τα φτερά του και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Ωστόσο είναι το νεαρό της ηλικίας του που μας αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως όταν έχεις στόχους, όνειρα και θέληση δεν μπορείς παρά να βρεις τον τρόπο για να πετύχεις.

«Ρίσκο είναι να μην πάρεις το ρίσκο». Κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας. Ο Λουκάς πήρε ένα μεγάλο ρίσκο ξεκινώντας αυτό το ταξίδι, ένα ρίσκο που δεν εγκατέλειψε ποτέ ακόμη και αν στο τέλος δεν έρχονταν όλα όπως τα προγραμμάτιζε. Έτσι και αλλιώς όπως ο ίδιος υποστηρίζει «οι εμπειρίες που αποκομίζεις από την διαδρομή μέχρι να φτάσεις στον στόχο έχουν μεγαλύτερη σημασία από το κέρδος που πιθανόν να αποκτήσεις.».

Ήταν 16 ετών, στην δεύτερη τάξη των οικονομικών στο ιδιωτικό λύκειο The Grammar School Λευκωσίας, όταν στους μαθητές μίλησε μία από της καθηγήτριες του για ένα σεμινάριο, το οποίο θα λάμβανε χώρο στο Λονδίνο. Ο ίδιος θέλησε να λάβει μέρος, γιατί όπως έχω καταλάβει πολύ καλά από την συζήτηση μας, λατρεύει τα ταξίδια. Υπήρξαν και εκείνοι ωστόσο που προσπάθησαν να τον αποθαρρύνουν διότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Παρόλα αυτά ο Λουκάς δήλωσε συμμετοχή μαζί με άλλα 1200 άτομα, από τα οποία επιλέχθηκαν οι 20, ανάμεσα τους και ο ίδιος. Το εν λόγω σεμινάριο αφορούσε θέματα business και παρακολουθώντας το έμαθε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τον χώρο των επιχειρήσεων. Δημιουργήθηκε έτσι μέσα του μία αγάπη για αυτόν τον «κόσμο», η οποία ενεργοποίησε τη δημιουργικότητά του.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέκυψε και η πρώτη του ιδέα και πιο συγκεκριμένα μέσα από ένα καθημερινό, κοινό, πρόβλημα που αντιμετώπιζε και ο ίδιος στο γυμναστήριο: Το να καταστεί εφικτή η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου δια μέσω της κινητικής ενέργειας ενώ γυμναζόμαστε. Όπως για παράδειγμα ανάλογης χρήσης μπορεί να τύχει η ενέργεια του ποδηλάτου, μία ιδέα η οποία προϋπήρχε, ο Λουκάς όμως έδωσε μία άλλη διάσταση. Επιστρέφοντας από το σεμινάριο στην Κύπρο, η επιθυμία του να δει την ιδέα του να παίρνει σάρκα και οστά, τον οδήγησε εκ νέους εκτός χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Εν ολίγοις ότι παράτησε τα πάντα στην Κύπρο, θυσίασε το σχολείο, τις φιλίες του εδώ, την καθημερινότητα του για να βρεθεί σε μία χώρα άγνωστη, με σκοπό να πραγματοποιήσει ένα όνειρο, που όλοι το έλεγαν πως είναι ανέφικτο. Κόντρα σε όλα έκανε αυτό που ήθελε. «Το είχα βάλει στόχο να μην έρθω πίσω αν δεν τελείωνα αυτό που ξεκίνησα», μου είπε χαρακτηριστικά.

Η μετάβαση στις ΗΠΑ

Κατέληξε έτσι στην Αμερική, μόνος σε ένα καινούριο περιβάλλον γι’ αυτόν ωστόσο κατάφερε να κάνει ορισμένες γνωριμίες. Μια εξ αυτών είχε να κάνει με ένα άτομο το οποίο έβγαζε τα προς το ζην στο εργαστήρι του Harvard university, γεγονός που έδωσε πρόσβαση στον Λουκά ώστε να μπορέσει να κάνει την έρευνά του. Χρειάστηκαν ώρες σκληρής και επίπονης εργασίας αλλά τελικά το πρωτότυπο «ήρθε στο φως». Απέδειξε πως η ιδέα του δουλεύει (proofofconcept) ωστόσο ο λόγος που δεν προχώρησε στην παράγωγη προϊόντος είναι επειδή η αγορά εμπεριέχει τις δικές προκλήσεις σε πολλαπλά επίπεδα που απαιτούν συγκεκριμένες διαδικασίες , οι οποίες δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν τόσο εύκολα. Ωστόσο, όπως λέει και ο ίδιος, το θέμα δεν ήταν χρηματικό. Προσφορές και χορηγοί μπορούσαν να βρεθούν.

«Τα λεφτά δεν είναι τόσο σημαντικά όσο το να έχεις κάποιον να σε καθοδηγεί» αυτό υποστηρίζει σχετικά ο Λουκάς και προσθέτει ότι «το ζήτημα είναι να κάνεις κάτι σωστά όχι απλά να το δημιουργείς».

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία και την προσωπική του επαφή με τον χώρο συνειδητοποίησε πως πολλοί είναι εκείνοι που έχουν πολύ ωραίες ιδέες, τις οποίες όμως δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Έχοντας αυτό υπόψη του, αναδύθηκε η επιθυμία για τη δημιουργία της δικής του εταιρείας. Η leanstart είναι μία εταιρεία η οποία έχει ως αντικείμενο σεμινάρια τα οποία δύναται να πραγματοποιηθούν σε περίοδο μιας εβδομάδας μέσα στο καλοκαίρι και θα μπορούν να λάβουν μέρος νέα παιδιά. Τα σεμινάρια αυτά θα έχουν το ρόλο ενός «startup accelerator» ως το πρώτο βήμα και σκοπός είναι μέσα από αυτά, όσοι θα λάβουν συμμετοχή να αποκομίσουν βασικές γνώσεις και να δουν τις ιδέες τους να φτάνουν κοντά στην πρακτική εφαρμογή τους.

Η διάκριση και η startup στην Κύπρο

Για να μπορέσει όμως να φέρει εις πέραν αυτή την προσπάθεια χρειαζόταν ένα κεφάλαιο. Η λύση βρέθηκε μέσο ενός διαγωνισμού στον οποίο χορηγός ήταν η τράπεζα Κύπρου. Θέμα του διαγωνισμού η παρουσίαση διαφόρων ιδεών από τις οποίες η πιο δημιουργική θα κέρδιζε ένα χρηματικό ποσό. Είχαν γίνει 60 αιτήσεις, 60 ιδέες, από τις οποίες τέσσερις θα περνούσαν στο επόμενο στάδιο. Η πέμπτη ιδέα θα ψηφιζόταν από το κοινό. Ο Λουκάς συγκέντρωσε 5.000 ψήφους από τον κόσμο και έτσι προχώρησε στην επόμενη φάση. Μάζεψε το ποσό των 10 000 ευρώ από αυτήν του την προσπάθεια ενώ δεν ήταν το μόνο όφελος εφόσον η διάκρισή του προσέλκυσε και άλλους χορηγούς οπότε και το πόσο αυξήθηκε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.
Kατάφερε κάτι αξιοσημείωτο και αξιοζήλευτο, αν και ο ίδιος του δεν θεώρει πως έχει κάνει κάτι μεγάλο. Κάνει αυτό που του αρέσει και αγαπά αλλά και τα όνειρα του είναι πολύ μεγαλύτερα. Για αυτόν επιτυχία είναι οι γνωριμίες που έκανε στην Αμερική, παιδιά τα οποία κατάφεραν πράγματα μεγαλύτερα από εκείνον. Όπως για παράδειγμα ο 17 χρόνος που δημιούργησε το γνωστό παιχνίδι ονόματι Fidget spinner ή ένας άλλος φίλος του που αν και βρίσκεται μόνο στα 16 του χρόνια δημοσίευσε ήδη έξι βιβλία καθώς πραγματοποιεί διαλέξεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο Λουκάς είναι τώρα 19 χρονών, φέτος τελειώνει το σχολείο και μετά τον στρατό θέλει να σπουδάσει στην Αγγλία πέριξ της επιχειρηματικότητας σε γενικότερο πλαίσιο. Η ζωή για εκείνον τώρα ξεκίνησε και ήδη έχει πετύχει πολλά. Θέλει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, να αποκομίσει καινούργιες εμπειρίες, εφόσον συμφώνα με τα λεγόμενα του αυτές είναι το μεγαλύτερο σχολείο. Αυτές δίνουν τις γνώσεις και το προβάδισμα. Επιθυμεί να δημιουργήσει μεγάλα πράγματα τα οποία θα πάρουν το νησί μας ένα βήμα παραπέρα. Δεν επαναπαύεται ποτέ του. Είναι ένα νέο παιδί ανάμεσα σε πολλά άλλα, το οποίο ξεκίνησε αυτό το ταξίδι μόνος του, αφού κάνεις δεν τον στήριξε ή τουλάχιστον δεν τον ενθάρρυνε να συνεχίσει. Την δύναμη την έβρισκε μέσα του γιατί αγαπάει αυτό που κάνει. Ήταν ένας απλός μαθητής, που αγαπούσε τα ταξίδια. Σήμερα εξακολουθεί να λατρεύει τους σημαντικούς λόγους που τον κάνουν να ταξιδεύει και έχει πλέον κτίσει μια εταιρεία με στόχο να βοηθήσει τα νέα παιδιά σαν και αυτόν.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το LeanStart και να εγγραφείτε για το 7ήμερο bootcamp πατήστε εδώ

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στο https://namemecom.wordpress.com/ από την Θέκλα Γεωργίου..

The article is powered by Gravity Ventures Incubator