Σαν σήμερα, πριν από 24 χρόνια, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κόμβος διαδικτύου στην Κύπρο με σύνδεση 64 Kbps!

Σαν σήμερα, πριν από 24 χρόνια, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κόμβος διαδικτύου στην Κύπρο με σύνδεση 64 Kbps!

O Χριστοδούλος Πρωτοπαπάς, εκτελεστικός διευθυντής στην Hellas Sat, και ένας από τους πρωτοστάτες που έκαναν αγώνα να φέρουν το διαδίκτυο στην Κύπρο θύμαται σήμερα 28 Αυγουστού 2019 την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης του πρώτου κόμβου Ιντερνετ στην Κύπρο.

Σε ποστάρισμα που έκανε στο φατσοβιβλίο αναφέρει: “Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης του πρώτου κόμβου Ίντερνετ στην Κύπρο. Είχε σύνδεση με ευθεία γραμμή 64 Kbps με τη HELLAS ON LINE. Το μόντεμ βρίσκεται στο πάνω μέρος του ικριώματος με τη ξύλινη πρόσοψη. Στο κέντρο είναι ένα switcher και κάτω ο router που είχα φέρει «παράνομα» στην Κύπρο από την Αθήνα από την Algo Systems. Έπαιρνε κάρτες των τεσσάρων τηλεφωνικών γραμμών η κάθε μια. Αρχικά είχα φέρει 4 κάρτες και όταν ξεκινήσαμε την υπηρεσία πήγα άρον άρον στην Αθήνα να φέρω και άλλες γιατί κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την ανταπόκριση του κοινού. Οι τηλεφωνικές γραμμές προϋπήρχαν στο ΛΟΓΟ από την υπηρεσία τηλεψηφοφορίας που είχαμε.”

protopapas internet cy

Δίνει επίσης και τεχνικά στοιχεία της τότε εποχής: “Είχαμε ολοκληρώσει επίσης και σε Linux την εγκατάσταση του Web Server, του mail server, του DNS server και χρησιμοποιούσαμε αρχικά τον News Server της HELLAS ON LINE. Τότε δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα και υπήρχαν τα News. Οι servers είναι στο τραπέζι δίπλα από το ικρίωμα.”

protopapas cyprus internet2

Αρκετός κόσμος θυμήθηκε αρκετά πράγματα για την τότε εποχή και εκφράστηκε στα σχόλια στο συγκεκριμένο πόστ. Δείτε πιο κάτω.

internet alex comment

internet congrats comment

internet mavros comment

internet pater comment

internet others comment

Στις 31 Αυγούστου 1995 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια η τεχνολογία του ίντερνετ και έγινε η εξαγγελία της πρώτης υπηρεσίας ίντερνετ στην Κύπρο με τέλος απλής τηλεφωνικής γραμμής. Δείτε πιο κάτω το βίντεο από το αρχείο του Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.

Panis Pieri
Author: Panis PieriWebsite: http://panispieri.com
Αρχισυντάκτης DisruptCyprus.com
Να καινοτομείτε και να ανατρέπετε το παλιό με το καινούριο με στόχο πάντα να δημιουργείται θετική κοινωνική αλλαγή.

H RiseTech Media στηρίζει


Το AgileHR meetup που διοργανώνεται στην Λεμεσό από το Cyprus Agile και Innovation Community. Πατήστε εδώ για πληροφορίες & εγγραφή. 

Το διαγωνισμό ρομποτικής Robotex Cyprus που διοργανώνεται από το Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής. Ακολουθήστε τα κοινωνικά τους δίκτυα για όλα τα νέα του διαγωνισμού.