Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψε η Τράπεζα Κύπρου με το ΤΕΠΑΚ για την ψηφιοποίηση του αρχείου του Πολιτιστικού της Κέντρου

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψε η Τράπεζα Κύπρου με το ΤΕΠΑΚ για την ψηφιοποίηση του αρχείου του Πολιτιστικού της Κέντρου

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό Σύμφωνο Συνεργασίας, υπογράφηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, το οποίο αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Πολιτιστικού Κέντρου της Τράπεζας, αλλά και την ανάπτυξη και χρήση τεχνικών ψηφιοποίησης, που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψε από πλευράς ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης κ Ανδρέας Αναγιωτός και από πλευράς Τράπεζας Κύπρου ο κ. Μιχάλης Περσιάνης, Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου με την παρουσία του Προέδρου του Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Συμεού Μάτση και του Έφορου Ιστορικού Αρχείου καθώς επίσης εκπροσώπων και από τις δύο πλευρές ξεκινώντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνεργασία, μεταξύ των δύο Φορέων, στην καινοτομία και τις Νέες Τεχνολογίες, προσφέροντας, έτσι, σημαντικό έργο στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου και αναδεικνύοντας τη συνεργασία φορέων σε τόσο υψηλό επίπεδο, ως υπέρτατο εθνικό αγαθό για την Κύπρο. Είναι μια ημέρα ορόσημο για το νεαρότερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου που είναι σε θέση να αναλάβει ένα τόσο πολύ σημαντικό ρόλο για την ψηφιοποίηση και διαφύλαξη ενός τόσο σημαντικού κομματιού της μνήμης του τόπου μας.

Το ΤΕΠΑΚ, παράλληλα, αναλαμβάνει, μέσα από ένα σύστημα υποτροφιών, την εκπαίδευση, αλλά και μετεκπαίδευση στελεχών της Τράπεζας, στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών για την μελέτη, καταγραφή, ανάλυση, ψηφιοποίηση, αρχειοθέτηση και ανάδειξη αρχειακού υλικού, αναβαθμίζοντας έτσι τον τρόπο λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου της Τράπεζας και καθιστώντας το ένα εργαστήριο παραγωγής έρευνας και γνώσης, πάνω σε όλες τις θεματικές ενότητες της ψηφιοποίησης.

Ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός ανέφερε «Η Τράπεζα Κύπρου είναι ένας ιστορικός οικονομικός θεσμός με μακρά παράδοση και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ένα νέο, δημόσιο, δυναμικό Πανεπιστήμιο. Και οι δύο πρωταγωνιστούν στα δρώμενα του τόπου και είναι αρωγοί της κοινωνίας με έντονη εταιρική κοινωνική ευθύνη. Διαφαίνεται μια σπουδαία δυναμική στην επιστημονική, εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτιστική συνεργασία των δύο οργανισμών». Ο κ. Περσιάνης δήλωσε ότι «πρόκειται για μια πρωτοπόρα συνεργασία η οποία θέτει νέα βάση στη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη χώρα μας, η οποία θα συνδέσει την ιστορία του τόπου με ένα σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι δικαιολογημένα μια επένδυση στην κοινωνία».

digital heritage anagiotos persianis

Ο Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστήρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ (Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης) ανέφερε ότι «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα προσφέρει στην Τράπεζα Κύπρου την τεχνογνωσία και την τεχνολογία ώστε να προσφέρει το πολύτιμο υλικό των συλλογών της (αρχαία νομίσματα, χάρτες, φωτογραφικό υλικό) προς το κοινό καλό των Κυπρίων. Το υλικό αυτό με μοντελοποίηση και ψηφιοποίηση θα τον παρουσιαστεί στη βάση δεδομένων της Europeana».

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας της Τράπεζας Κύπρου με το ΤΕΠΑΚ, αποτελεί ακόμα μια αναγνώριση, αυτή τη φορά εντός της Κύπρου, μετά από τα δεκάδες διεθνή βραβεία και παγκόσμιες αναγνωρίσεις, που έχει κερδίσει το ΤΕΠΑΚ, μέσω του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.


Αυτό είναι ένα δελτίο τύπου που δημοσιοποιείτε από το DısruptCyprus.com δωρεάν και προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού μας. Το DisruptCyprus.com (RiseTech Media) δεν ευθύνεται, άμεσα ή έμμεσα, για τυχόν ζημιά ή απώλεια που προκλήθηκε ή φέρεται ότι προκλήθηκε από ή σε σχέση με τη χρήση ή την εξάρτηση από οποιοδήποτε περιεχόμενο, αγαθά ή υπηρεσίες που αναφέρονται στο δελτίο τύπου.

DisruptCyprus.com
Author: DisruptCyprus.comWebsite: http://disruptcyprus.com
Συντακτική ομάδα
To DisruptCyprus.com είναι μια ειδησεογραφική διαδικτυακή εφημερίδα που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας και νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων (startups) στην Κύπρο.

H RiseTech Media στηρίζει


Το AgileHR meetup που διοργανώνεται στην Λεμεσό από το Cyprus Agile και Innovation Community. Πατήστε εδώ για πληροφορίες & εγγραφή. 

Το διαγωνισμό ρομποτικής Robotex Cyprus που διοργανώνεται από το Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής. Ακολουθήστε τα κοινωνικά τους δίκτυα για όλα τα νέα του διαγωνισμού.