DisruptCypruslive: Η έμφυλη ανισότητα της πανδημίας

DisruptCypruslive: Η έμφυλη ανισότητα της πανδημίας

Tην Τετάρτη (03/6) στις 6μμ φιλοξενώ στο #DisruptCyprusLive την συν-ιδρύτρια του Unlocking Female Leadership Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσια Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Αλεξία Παναγιώτου.

Θα εχουμε μια ανοιχτή συζήτηση για τις έμφυλες ανισότητες της πανδημίας.

Έχει φύλο ο κορωνοϊός;

Πως η πανδημία μπορεί να επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά γυναικών;

Τι γίνεται με την ενδοοικογενειακή βία;

Θα συζητήσουμε για τη σημασία κατανόησης των έμφυλων διαστάσεων μιας πανδημίας, την ένταξη της διάστασης του φύλου στις πολιτικές που εισηγείται το κράτος, αλλά και τη σύσταση ομάδων λήψης αποφάσεων που αποτελούνται από γυναίκες και άνδρες και είναι ουσιαστικά ευαίσθητες σε θέματα φύλου.

Λίγα Λόγια για την Αλεξία Παναγιώτου

Η Αλεξία Παναγιώτου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συμπλήρωσε τις βασικές της σπουδές στα Οικονομικά και τις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, από το οποίο κατέχει επίσης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοικητική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακός απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου Harvard, γνωστή ως Kennedy School of Government, ενώ το διδακτορικό της, επίσης από το Πανεπιστήμιο Harvard, επικεντρώθηκε σε θέματα πολιτισμικής ψυχολογίας.

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διδάσκει από το 2002. Η εξαιρετική της δουλειά στη διδασκαλία τιμήθηκε με έπαινο από το Πανεπιστήμιο το 2017, αφού προτάθηκε από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς της φοιτητές και φοιτήτριες για το πρώτο Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας του Πανεπιστήμιου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται επικεντρώνονται γύρω από την αντιπροσώπευση του μάνατζμεντ και των μάνατζερς στη μαζική κουλτούρα (pop culture), το ρόλο του παράδοξου στην οργανωσιακή ζωή, τη σημασία του συμβολισμού και της γλώσσας στον οργανωσιακό χώρο και θέματα φύλου και εργασίας. Η κ. Παναγιώτου έχει δημοσιεύσει την ερευνητική της δουλειά σε πολλά επιστημονικά περιοδικά του κλάδου των Οργανωσιακών Σπουδών αλλά και σε αρκετά βιβλία. Το άρθρο της «Τα Παράδοξα της Αλλαγής» (με το Γ. Κασίνη) πήρε το βραβείο της παγκόσμιας Ακαδημίας Διοίκησης (Academy of Management) για την καλύτερη ερευνητική εργασία σε θέματα οργανωσιακής αλλαγής. Η Δρ. Παναγιώτου διετέλεσε επίσης και ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα φύλου, εργασίας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Λίγα λόγια για την Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου

Η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου είναι Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας σε ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ένωσης για την Μεσόγειο, ενώ έχει εργαστεί σε προγράμματα υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Γκόλντα Μέιρ, του Κέντρου Σιμόν Πέρες για την Ειρήνη και τη Συνεργασία, της Interpeace, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του UN Women, όπως, επίσης, του Αμερικανικού, Ολλανδικού, Ισραηλινού και Γερμανικού ΥΠΕΞ. Είναι, επίσης, μέλος της διεθνούς ομάδας των Ηνωμένων Εθνών, Senior Women Talent Pipeline, με έδρα την Νέα Υόρκη και μέλος της ομάδας Global Women in Management της Exxon Mobil, ενώ επιπρόσθετα, συνεργάζεται με το Cherie Blair Foundation στο Λονδίνο, ως μέντορας, σε θέματα οικονομικού αποκλεισμού και ενδυνάμωσης των γυναικών. Η Άννα είναι πρόεδρος της ΑΙΠΦΕ Κύπρου-Γυναίκες της Ευρώπης και συν-ιδρύτρια της πρωτοβουλίας Unlocking Female Leadership, με στόχο την ενδυνάμωση και προώθηση των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας.

Η συζήτηση θα γίνει στα Ελληνικά και οι τηλεθεατές μπορούν να συμμετέχουν στην συζήτηση μέσω των σχολίων στο φατσοβιβλίο

Συντονιστείτε μαζί μας στις 6μμ μέσω του φατσοβιβλίου.

Να είστε όλοι καλά.

**Την διαδικτυακή συζήτηση στηρίζει το ειδησεογραφικό πόρταλ της Κύπρου CyprusNews.eu και θα μεταδίδεται σε ταυτόχρονη σύνδεση από το φατσοβιβλίο τους. Σας ευχαριστούμε.


Follow DisruptCyprus via social media to get updates for upcoming podcast sessions on Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin and subscribe to our Youtube channel.

Panis Pieri
Author: Panis PieriWebsite: http://panispieri.com
Founder at DisruptCyprus.com, DisruptEurope.eu and DTalks.
Keep innovating and digitally disrupting the world by generating positive social change.