Το DisruptCyprus.com στηρίζει το καινοτόμο έργο διαρκείας SPIRIT της χορογράφου Ελεάνας Αλεξάνδρου από την bytheway productions

Το DisruptCyprus.com στηρίζει το καινοτόμο έργο διαρκείας SPIRIT της χορογράφου Ελεάνας Αλεξάνδρου από την bytheway productions

Το SPIRIT - ένα έργο διαρκείας της Ελεάνας Αλεξάνδρου - δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας και σε συνθήκες περιορισμού. Σχεδιάστηκε ειδικά για να μεταδοθεί σε live streaming στις προσωπικές οθόνες των θεατών στις 27 και 28 Ιουνίου, από το Θέατρο Ριάλτο.

Σχετικά με την παράσταση - ένας μαραθώνιος χορού

Η παράσταση είναι ένας μαραθώνιος χορού. Ο στόχος είναι ένας: να συνεχίσουν να χορεύουν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο μαραθώνιος θα κρατήσει τέσσερις ώρες.

Το κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση και μπορεί να ανοίξει την οθόνη του σε χώρο της επιλογής του με ένα καφέ ή ένα σνακ για όσο χρόνο αποφασίσει να μείνει με την παράσταση ή ακόμα και να επανέρχεται ανά διαστήματα.

Η συνθήκη είναι καινούργια και δημιουργεί προκλήσεις για όλους. Οι πρόβες έγιναν μέσα από οθόνες, σε υπνοδωμάτια, σε κουζίνες, όπου υπήρχε κάποιος ανοικτός χώρος για να μπορέσει ένα σώμα να χορέψει. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, το SPIRIT θα κυκλοφορήσει ζωντανά στο διαδίκτυο. Αυτό που θα δει ο θεατής δεν είναι η οπτικογράφηση της παράστασης, μα μια ζωντανή παράσταση διαρκείας σχεδιασμένη για τις οθόνες.

Γιατί τέσσερις ώρες; Όντως, η διάρκεια του χρόνου εμφανίζεται ως απειλή. Μήπως αυτή η νέα κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα; Η απόφαση για συμμετοχή στον μαραθώνιο μπορεί να μετατρέψει το φαινομενικό αδιέξοδο σε μια νέα προοπτική; Τι να κάνω με όλο αυτό τον χρόνο; Πώς κρατώ το σώμα μου ζωντανό; Πώς να συντονίσω τα χέρια με τα πόδια μου; Τι να κάνω τη σκέψη μου; Πώς θα χειριστώ την κούραση, την εξάντληση; Αν χαθώ, θα υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει; Πού είναι ο θεατής;

Ο θεατής, ενώ δεν βρίσκεται εκεί, μπορεί να έχει είσοδο και παρουσία στην παράσταση. Μπορεί, με τρόπο που θα ανακοινωθεί, να στείλει ερωτήσεις, σκέψεις ή συνειρμούς του για να απαντηθούν και να σχολιαστούν, να δημιουργήσουν διάλογο που θα συντροφεύσει τους περφόρμερ κατά τη διάρκεια της χρονικής πορείας του μαραθωνίου.

H Ελεάνα Αλεξάνδρου αναφέρει στο DisruptCyprus.com : “Συχνά, έχω ερωτήματα για την ίδια τη λειτουργία της τέχνης του χορού σε σχέση με τον τόπο και την κοινότητα στην οποία ζω. Πώς συνδέεται ο θεατής με μια σύγχρονη παράσταση κίνησης; Αναζητώ διαδρόμους επικοινωνίας μεταξύ θεατή και ενός έργου του οποίου το βασικό συστατικό είναι η εμπειρία του σώματος.”

Η Ελεάνα ξεκίνησε το 2018 το residency της στη Στέγη Χορού Λεμεσού για εννέα μήνες, με μια οδηγία στον εαυτό της: να μπει στο στούντιο και να χορεύει ώσπου αντέξει, χωρίς θεματική ή άλλα ερωτήματα.

Και συνεχίζει: “Το πρώτο διάστημα, αυτή η "ανούσια" απόφαση με δυσκόλεψε πολύ. Ακολούθησαν παραστάσεις/ δοκιμές σε στούντιο, γκαλερί, δημόσιους χώρους με ένα θεατή, με πολλούς ή με κανένα. Τέτοια ήταν και η συμμετοχή μου στο Buffer Fringe Festival το 2019, όπου χόρεψα για τρεις ώρες και ανά διαστήματα απαντούσα ερωτήσεις που λάμβανα από τους θεατές. Από αυτές τις εμπειρίες οδηγούμαι στο SPIRIT.”

Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Διαπραγματεύομαι τη διαθεσιμότητα του περφόρμερ απέναντι στον θεατή, την άπλα του χρόνου, την ενασχόληση με μία κίνηση και τις προεκτάσεις της, το τώρα που γίνεται πιο σημαντικό από το αύριο, τη προσπάθεια κατάκτησης του εαυτού - ως θεατής και ως χορευτής. Μετά το "τριβίτζιασμα", ο εαυτός κατασταλάζει, αποδέχεται, αποκτά χώρο. Και η σκέψη παράγει, υπάρχει συνέχεια, εκτός αν συνειδητά προσπαθώ να την αδειάσω ή να την περιορίσω καθοδηγώντας την κάπου πολύ συγκεκριμένα, π.χ. στον ρυθμό της αναπνοής μου ή στις αμέτρητες ρυτίδες που έχουν πλέον τα χέρια μου από τα πολλά πλυσίματα.”

Συντελεστές της παράστασης:

Ιδέα/Σκηνοθεσία: Ελεάνα Αλεξάνδρου
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Σχεδιασμός και εκτέλεση ήχου: Πάνος Μπάρτζης
Περφόρμανς: Αριάνα Μαρκουλίδου, Πέτρος Κονναρής, Ράνια Γλυμίτσα, Μαρίνα Αργυρίδου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Γραφιστική Επιμέλεια: Όμηρος Παναγίδης
Παραγωγή/Εικαστικός σύμβουλος: Εύα Κοραή | bytheway productions
Διεύθυνση Μετάδοσης: Κωνσταντίνος Ηρακλέους
Τεχνική Διεύθυνση: Γιάννος Ιωνάς | Event Pro

Η ζωντανή παράσταση θα μεταδοθεί στις 27 & 28 Ιουνίου, μεταξύ 18:00 - 22:00, από την Σελίδα Facebook και Youtube channel της bytheway productions. Επίσης θα γίνει αναμετάδοση και από την δική μας σελίδα στο φατσοβιβλίο αφού στηρίζουμε την εκδήλωση.

H bytheway productions εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην Αργυρώ Κοραή για την παραχώρηση του κήπου της για τις πρόβες της παράστασης.

Η παράσταση δημιουργείται στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.

Υποστηρικτές: Makers Will Make, ΤΕΠΑΚ | Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Εργαστήρι Οπτικής Κοινωνιολογίας και Μουσειολογίας - VSMS Lab

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 στις 9μμ θα έχουμε καλεσμένη την Ελεάνα Αλεξάνδρου στο podcast μας #DisruptCypruslive, που είναι αφιερωμένο στην καινοτομία και σε Κυπριακά startups, για να μιλήσουμε για την επερχόμενη παράσταση.

Spirit Poster 800


Follow DisruptCyprus via social media to get updates for upcoming podcast sessions on Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin and subscribe to our Youtube channel.

Panis Pieri
Author: Panis PieriWebsite: http://panispieri.com
Founder at DisruptCyprus.com, DisruptEurope.eu and DTalks.
Keep innovating and digitally disrupting the world by generating positive social change.