Science Hoaxes 6: Αλήθειες και ψέματα για την συμβίωση μας με τον SARS-CoV-2 μετά την καραντίνα: επιδημιολογικές προβλέψεις και ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης

Science Hoaxes 6: Αλήθειες και ψέματα για την συμβίωση μας με τον SARS-CoV-2 μετά την καραντίνα: επιδημιολογικές προβλέψεις και ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης

H πανδημία κατέδειξε το πρόβλημα της ευρείας διάδοσης ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης. Ταυτόχρονα κατέστησε επιτακτική την ανάγκη αφομοίωσης του επιστημονικού τρόπου σκέψης.

Στην 6η εκπομπή τα Science Hoaxes συνεχίζουν με αλήθειες και ψέματα για την συμβίωση μας με τον κορωνοϊό μετά τη λήξη της καραντίνας.

Τι πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα τους επόμενους μήνες;

Ποιες είναι οι κυριότερες απειλές για την κυπριακή κοινωνία;

Μπορούμε να συνεχίσουμε την ζωή μας χωρίς την εξεύρεση εμβολίου;

Συνδεθείτε την Τετάρτη 27 Μαϊου στις 21:00 στη σελίδα Science Hoaxes.

Στην 6η εκπομπή φιλοξενούν:

- Γιώργο Νικολόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Κωνσταντίνο Τσιούτη, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την εκπομπή́ συντονίζει ο δημοσιογράφος Σωκράτης Ιωακείμ.

science hoaxes poster800

«Η πανδημία Sars-CoV-2 έχει αναδείξει πώς η δημόσια υγεία επηρεάζει την καθημερινότητα, τις κοινωνικές δομές, τη διακυβέρνηση, την επικοινωνία και τα συστήματα υγείας. Πάνω απ’ όλα όμως, η προάσπιση της δημόσιας υγείας επιτυγχάνεται με την ετοιμότητα, την πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση.» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσιούτης.

SH6 tsioutis800

Ο Κωνσταντίνος Τσιούτης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπαιδεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία, στην Εφαρμοσμένη Επιδημιολογία και στην Πρόληψη και Έλεγχο Λοιμώξεων στην Κρήτη, στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στην κλινική επιδημιολογία και έλεγχο των πολυανθεκτικών βακτηριδίων. Είναι μέλος της European Committee on Infection Control (EUCIC) και εκπαιδευτής στο Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την ασθένεια COVID-19 και σύμβουλος σε θέματα πρόληψης λοιμώξεων σε νοσοκομεία και οργανισμούς στην Κύπρο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επιδημιολογία και αντιμετώπιση της πολυαντοχής και στην ιατρική εκπαίδευση. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κλινικής Εκπαίδευσης και Συντονιστής του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών “Infectious Diseases: Prevention and Control”.

«Η χώρα μας τα κατάφερε στην πρώτη φάση και επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα. Η πανδημία όμως δεν τελείωσε. Η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, η τήρηση αποστάσεων στις επαφές μας, η καλή επιδημιολογική επιτήρηση, ο εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι βασικά «όπλα» δημόσιας υγείας στη νέα φάση.» αναφέρει ο Γιώργος Νικολόπουλος.

SH6 nikolopoulos

Ο Γιώργος Νικολόπουλος έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Επιδημιολογία (2008) από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη Βιοστατιστική (2002) από την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ και το πτυχίο του στην Οδοντιατρική (1998) από την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Μετά από διεθνή διαγωνισμό (2012), έλαβε υποτροφία και εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα 18 μηνών στον τομέα της επιδημιολογίας και κοινωνιολογίας της HIV λοίμωξης στο National Development and Research Institutes (ΗΠΑ). Υπηρέτησε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ελλάδα για περισσότερο από μία δεκαετία, συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση πολλών επιδημιών (SARS, West Nile, HIV, πανδημία γρίπης 2009). Είναι μέλος του American College of Epidemiology και έχει πιστοποίηση στη δημόσια υγεία, κατόπιν εξετάσεων, από το National Board of Public Health Examiners (ΗΠΑ). Έχει δημοσιεύσει περίπου 150 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Στη συζήτηση μπορείτε όπως πάντα να υποβάλετε τα δικά σας ερωτήματα, τα οποία θα μεταφέρουν στους καλεσμένους. 

Τα Science Hoaxes, ευχαριστούν την Fellas Productions για την παραγωγή, την Bora Design για το γραφικό και τους υποστηρικτές επικοινωνίας Cyprus News, SciNews, DisruptCyprus και Black Lemon TV για την παραχώρηση της πλατφόρμας τους για παράλληλη μετάδοση.

Συντονιστείτε μαζί μας την Τετάρτη (27/5) στις 9.00μμ


Follow DisruptCyprus via social media to get updates for upcoming podcast sessions on Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin and subscribe to our Youtube channel.

Panis Pieri
Author: Panis PieriWebsite: http://panispieri.com
Growth Hacker. Founder at YourGrowth Media, DisruptCyprus.com, DisruptEurope.eu and DTalks.
Keep innovating and digitally disrupting the world by generating positive social change.