#DCYinterviews: TwoSumm - Ο τελικός σκοπός του διαβάσματος είναι να μαθαίνεις

STARTUPS
Typography

Το TwoSumm.co είναι διαδικτυακή πλατφόρμα για να βοηθά τους φοιτητές και όχι μόνο να βρίσκουν εύκολα κάποιον να διαβάσουν μαζί μέσω του ίντερνετ. Τον Οκτώβρη έκαναν και επίσημα launch την πλατφόρμα τους.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του Twosumm. Πως και γιατί ξεκινήσατε την δική σας Startup;

Και οι 3 μας είχαμε στο πίσω του μυαλού μας να ξεκινήσουμε και να τρέχουμε την δική μας εταιρεία, και είναι αυτό που μάλλον μας έφερε κοντά να δημιουργήσουμε το Twosumm αλλά και να μας δέσει σαν ομάδα. Ο Louis είχε την ιδέα όταν αντιμετώπιζε πρόβλημα με το να βρει κάποιον να διαβάσει μαζί του όταν ήταν στο εξωτερικό, και είχε συνειδητοποιήσει το πόσο δύσκολο είναι γενικά να βρεις κάποιον να διαβάσει μαζί σου αυτό που θέλεις εσύ και όταν το θέλεις. Για να γίνει πραγματικότητα το Twosumm όμως χρειαζόταν ομάδα. Ο Tommys, ειδικός στον προγραμματισμό αγάπησε την ιδέα αμέσως αφού είχε και αυτός το ίδιο πρόβλημα στο πανεπιστήμιο, όπως και η Eleanna, ειδική στις γραφικές τέχνες και με Masters’ στο Βrand Identity Design.

twosumm fi

Τι ακριβώς κάνει η πλατφόρμα Twosumm και τι καινοτομικό φέρνετε στην αγορά;

Το Twosumm βοηθά τους φοιτητές και όχι μόνο να ενώνονται εύκολα και άμεσα για να διαβάσουν μαζί όταν το χρειάζονται μέσω του virtual classroom μας που παρέχει web-camera και chat-box. Για παράδειγμα θέλεις να διαβάσεις με κάποιον μαθηματικά, άλγεβρα. Μπαίνεις στο Τwosumm, διαλέγεις subject: Mathematics, και κατευθείαν σου βγάζει ποιοι ψάχνουν εκείνη την στιγμή να διαβάσουν μαθηματικά επίσης. Για να ξέρουν οι φοιτητές αν μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, τους δίνουμε χρόνο να μιλήσουν πριν μπουν στο virtual classroom. ‘Ένα virtual classroom δεν είναι τίποτα το καινοτομικό αφού εταιρείες κολοσσοί όπως Blackboard, Moodle, Braincert έχουν ήδη εξελίξει τα δικά τους virtual classrooms. Το τι μπορεί να θεωρηθεί καινοτομία από μέρος μας, είναι η απλότητα που δίνουμε στους χρήστες μας να βρουν κάποιον από οπουδήποτε στον κόσμο να διαβάσουν μαζί οποτεδήποτε το χρειαστούν. Μέσα από διάφορες έρευνες που έχουμε κάνει, έχουμε ανακαλύψει ότι οι περισσότεροι φοιτητές διαβάζουν μόνοι τους, αλλά αντιθέτως δηλώνουν ότι μαθαίνουν καλύτερα όταν εξηγούν κάτι. Αυτό για μας σημαίνει ότι το Twosumm μπορεί να είναι το εργαλείο τους για να βρίσκουν άτομα να συζητούν και να διαβάζουν μαζί και έτσι να μαθαίνουν ακόμα καλύτερα αφού ο τελικός σκοπός του διαβάσματος είναι να μαθαίνεις, όχι να ‘βασανίζεσαι μόνος σου’.

Ποια τα μέλη της ομάδας σας και ποιος κάνει τι;

Ο Tommys Daniel είναι ο Υπεύθυνος Τεχνολογίας (CTO). Είναι ο κύριος προγραμματιστής μας και αναλαμβάνει κυριολεκτικά όλους τους τομείς της τεχνολογίας όπως Analysis, Back-end, Front-end και IT. H Eleanna Theodorou είναι Υπεύθυνη Εταιρικής Εικόνας και Σχεδιασμού (CBO). Αναλαμβάνει ότι έχει να κάνει με σχεδιασμό, user-experience. Πιο απλά, είναι υπεύθυνη για ό,τι βγαίνει προς τα έξω από την εταιρεία. Ο Louis Alonso Silva Marquez έχει διάφορους ρόλους. Ο πιο σημαντικός είναι η συντήρηση της ομάδας κάτω από τις διάφορες καθημερινές πιέσεις. Ο δεύτερος πιο σημαντικός είναι ο συντονισμός, ο οργανισμός και η επίτευξη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του Twosumm. Όλα ξεκινούν από το που βρισκόμαστε σήμερα, που θέλουμε να πάμε και πως θα πάμε. Στην ομάδα μας έχουμε επίσης έχουμε 2 εξαίρετους προγραμματιστές που τους θέλαμε συγκεκριμένα να είναι μαζί μας και ευελπιστούμε να καταφέρουμε να τους κρατήσουμε μαζί μας για πολύ καιρό. Είναι ο Κυριάκος Ζαντής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Χρύσανθος Προδρόμου από το UClan University Cyprus. Των οποίων ο ρόλος είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικός και δίνουν πάρα πολύ βοήθεια στο τεχνολογικό τομέα.

Δουλεύετε πάνω στην πλατφόρμα αλλά ακόμα δεν βγήκε live το πρώτο mvp σας. Πότε υπολογίζετε να γίνει αυτό;

Όπως κάθε εταιρεία είτε start-up, είχαμε και εμείς τα θέματα μας βάση χρόνου. Είχαμε βάλει στόχο να βγαίναμε live αρχές του Σεπτέμβρη αλλά τελικά αυτό έγινε εφικτό 30 του Οκτώβρη 2016. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που επιτέλους είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την λύση μας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη. Είναι ένα πρώτο βήμα για μας αυτό αλλά έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας ακόμα για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε σωστά σε όσους περισσότερο γίνετε αυτή την αξία που θέλουμε να προσφέρουμε.

Αποφοιτήσατε από το Founder Institute στην Κύπρο. Πως σας βοήθησε η όλη εμπειρία και θα το προτείνατε σε άλλους;

Έχουμε και οι 3 συνιδρυτές αποφοιτήσει από το Founder Institute Cyprus Chapter. Δεν μπορούμε να περιγράψουμε αρκετά το πόσο μας έχει ωριμάσει και προετοιμάσει το Founder Institute για τον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων. Μας έχει δοκιμάσει αφάνταστα αυτό το πρόγραμμα και έχει κάνει την ομάδα μας 100 φορές πιο δεμένη και παραγωγική απ’ ότι ήταν πριν. Οι εμπειρίες, οι γνωριμίες και οι γνώσεις που αποκομίσαμε μέσα από το πρόγραμμα δεν μπορείς να τις βρεις αλλού στην Κύπρο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αν κάποιος θέλει να κτίσει μια πραγματικά στερεά και δυνατή εταιρεία, τότε πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το Founder Institute.

Ποιους διαγωνισμούς κερδίσατε μέχρι σήμερα και γενικά ποια τα επόμενα πλάνα σας.

Aμέσως μετά την αποφοίτηση μας από το Founder Institute, κερδίσαμε το The Social Enterprise Award από το Βusiness Competition που διοργανώνει κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο UClan Cyprus. Μετά από αυτό κερδίσαμε το πρώτο βραβείο του Startup Academy Cyprus. Στόχος μας δεν είναι οι διαγωνισμοί, όμως εμείς το βλέπουμε σαν ένα εναλλακτικό μέσo να μαζέψουμε περισσότερους πόρους για να συνεχίσουμε αποτελεσματικά.

Από χρηματοδότηση πως πάτε; Βρήκατε κάποιους επενδυτές που θα μοιραστούν το όραμα σας και θα σας βοηθήσουν να το πραγματοποιήσετε;

Όσα αφορά επενδυτές, είναι το μοναδικό θέμα που δεν έχουμε κυνηγήσει όσο θα έπρεπε ίσως, και ο λόγος είναι ότι θέλουμε να παρουσιαστούμε όσο πιο έτοιμοι γίνετε για να συζητήσουμε πιθανή επένδυση στο Twosumm με απόδειξη αγοράς (traction).

Ποια προβλήματα βρήκατε μέχρι σήμερα και πως τα αντιμετωπίσατε;

To funding είναι μέχρι τώρα το πιο δύσκολο κομμάτι που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και οι 3 οι συνιδρυτές είμαστε full-time στο Twosumm από τον Μάρτη οπότε κάποιες φορές γίνετε λίγο δύσκολη η επιβίωση χωρίς κανένα εισόδημα. Eυτυχώς για μας, μέσα του Σεπτέμβρη λάβαμε πρόσκληση από το IDEA να ενταχθούμε στο πρόγραμμα τους ως η πρώτη mature start-up, γεγονός το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να μας δίνει τεράστια ώθηση μέσα από τα προνόμια που μας παρέχουν. Πριν το IDEA είναι πάρα πολύ σημαντικό να πούμε ότι η Hyperion Systems Engineering Ltd. μας παρείχε δωρεάν γραφεία για 6 μήνες κάτι που μας βοήθησε πάρα πολύ για να ξεκινήσουμε βήμα βήμα την ανάπτυξη της πλατφόρμας. Σε γενικές γραμμές ο συνδυασμός της ομάδας μας αλλά και της πίστη άλλων σημαντικών ανθρώπων του κόσμου των επιχειρήσεων μας βοηθά να ξεπερνούμε διάφορα προβλήματα που προκύπτουν.

Κατά την γνώμη σας είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα κάποιος να είναι entrepreneur και να προσπαθεί να δημιουργεί κάτι δικό του. Τι πιστεύετε και τι παροτρύνετε άλλους να κάνουν;

Εμείς είμαστε entrepreneur μόνο εδώ και ένα χρόνο οπότε ίσως να μην είμαστε οι κατάλληλοί να δώσουμε κάποια συμβουλή σε αυτόν τον τομέα. Το σίγουρο είναι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει πάρα πολύ πειθαρχεία και θέληση να ξεκινήσεις μια δική σου εταιρεία. Τι θα προτείναμε σε κάποιον που σκέφτεται να δημιουργήσει κάτι δικό του είναι να βρίσκει πάντα την δύναμη να μαθαίνει από τις αποτυχίες του διότι μόνο έτσι θα μάθει τα πιο σημαντικά βήματα για το πώς πρέπει να συνεχίσει επιτυχώς. Να μάθει να ακούει σκληρές απόψεις από ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Αν είναι πλεονέκτημα ή όχι αυτό εξαρτάτε από το τι θέλει ο καθένας στην ζωή του. Για μας είναι πλεονέκτημα.

**H συνέντευξη είναι sponsored σαν μέρος βραβείου που κέρδισαν οι TwoSumm όταν διαγωνίστηκαν στο Startup Academy Cyprus 2016.

Blogger/Curator @ DisruptCyprus.com

panispieri150 2Panagiotis Pieri

My handfull background >>> LinkedIn.

Follow all my tech posts via #SharePanis.
Drop me a line about growth hacking, startups, disruption and tech via twitter @panispieri