Το ελληνικό COVID19 γλωσσάρι για αποτελεσματική επικοινωνία

Το ελληνικό COVID19 γλωσσάρι για αποτελεσματική επικοινωνία

Ένα πολύ σημαντικό γλωσσάρι δημιούργησε η εταιρεία καινοτομίας Algolysis στα ελληνικά.

Δημιούργησε το Covid19 γλωσσάρι. Το γλωσσάρι έγινε με την συνεργασία της Μαριάννα Κατσογιάννου (Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου) και της βιολόγου Ζωής Στεφανίδου. 

Στην σελίδα τους αναφέρουν: ¨Από τις 3 Δεκέμβρη του 2019, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας η λοίμωξη που στη συνέχεια ονομάστηκε COVID-19, έχει πληγεί σχεδόν το σύνολο του πλανήτη – γεγονός που υποχρέωσε πολλές κυβερνήσεις να κηρύξουν τις χώρες τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, τον Μάρτιο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την ασθένεια πανδημία. Σε τέτοιες καταστάσεις, γίνεται φανερή η ανάγκη της αποτελεσματικότερης επικοινωνίας, που θα βασίζεται όχι μόνο στην ακρίβεια των πληροφοριών, αλλά και στη σαφή διατύπωσή τους, χωρίς περιθώρια παρεξηγήσεων. Μπορούμε να πούμε ότι η κατανόηση καθίσταται κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, εκτός από την αυξημένη κατανόηση του λεξιλογίου, είναι σημαντικό να υπάρχει συνέπεια στην ορολογία που χρησιμοποιείται, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο. Το γλωσσάριο που παρουσιάζουμε εδώ έχει σχεδιαστεί ακριβώς με βάση αυτή την αρχή, για χρήση από επαγγελματίες της γλώσσας και από υπεύθυνους για τη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με την πανδημία COVID-19. Οι όροι που περιέχει προέρχονται από διάφορους κλάδους της ιατρικής και της κοινωνιολογίας, σύντομα όμως θα συμπεριληφθούν και οι συνηθέστερες από τις λέξεις που παρατηρούμε να αναφέρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν σκέψεις, θέσεις και διαθέσεις με πολυποίκιλες προελεύσεις. Παρά την ταχύτητα με την οποία συντάχθηκε το γλωσσάριο, φροντίσαμε πάνω απ’ όλα την ποιότητα της παρεχόμενης πληροφορίας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο που θα διευκολύνει την επικοινωνία – με την επιφύλαξη ότι μερικές έννοιες είναι υπό διερεύνηση και ότι η παρακολούθηση της εξέλιξή τους θα παρουσιάζεται με συνεχή ενημέρωση και βελτίωση του περιεχομένου.¨

algolysis glossary 600

Δείτε περισσότερα εδώ και ενημερωθείτε σωστά

Panis Pieri
Author: Panis PieriWebsite: http://panispieri.com
Founder at DisruptCyprus.com, DisruptEurope.eu and DTalks.
Keep innovating and digitally disrupting the world by generating positive social change.