Το Fashion Revolution Week 2020 φέρνει την επανάσταση στο χώρο της μόδας

Το Fashion Revolution Week 2020 φέρνει την επανάσταση στο χώρο της μόδας

Ακολουθεί δελτίο τύπου από το Fashion Revolution Week Cyprus για την μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. 

Το δελτίο τύπου αναφέρει:

"Το Fashion Revolution Week 2020 θα ρίξει φως στα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για να φέρουμε επαναστατική αλλαγή σε αυτό το κρίσιμο σημείο της βιομηχανίας της μόδας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η βιομηχανία δοκιμάζεται και εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον κόσμο αναμένονται να συμμετάσχουν στο Fashion Revolution Week, εφόσον μεταφέρεται διαδικτυακά.

Η κρίση του κορονοϊού οδήγησε μεγάλες εταιρείες και πωλητές να κλείσουν τα καταστήματά τους και να ακυρώσουν πληρωμές και παραγγελίες στους προμηθευτές τους, χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη για τους εργαζόμενους στην αλυσίδα παραγωγής, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν επιδόματα ασθενείας ή αδείας, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καθόλου αποταμιεύσεις για να επιβιώσουν. Και πέρα από το θλιβερό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος που προκάλεσε η πανδημία, 7 χρόνια μετά την κατάρρευση του εργοστασίου μόδας Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η σύγχρονη δουλεία και η μόλυνση του περιβάλλοντος συνεχίζουν να υπάρχουν στην βιομηχανία της μόδας.

Στηρίξτε το DisruptCyprus μέσω του Patreon


Δεν παίρνουμε καμία οικονομική βοήθεια από εταιρείες ή άλλους οργανισμούς. Στηριζόμαστε μόνο πάνω στους αναγνώστες μας και τους συνδρομητές μας μέσω του Patreon. Χωρίς εσάς δεν υπάρχει DisruptCyprus.

Στηρίξτε μας εδώ


Το Fashion Revolution αυτή την χρονιά επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς. Κατανάλωση, Σύνθεση, Συνθήκες εργασίας, Συνεργατικές δράσεις. Θέλουμε να δείξουμε πώς αυτή η κατάσταση επηρεάζει τους ανθρώπους που φτιάχνουν τα ρούχα μας, καθώς και τον αντίκτυπο που έχουν στην γη και τους ωκεανούς μας. Η καμπάνια θα αναδείξει τι χρειάζεται να γίνει για να ξαναχτίσουμε μια βιομηχανία της μόδας που εκτιμά τους ανθρώπους περισσότερο από την ανάπτυξη και το κέρδος, και προστατεύει και αποκαθιστά το περιβάλλον, βγαίνοντας από την παρούσα κρίση.

fashion rev1


Την Δευτέρα, 20 Απριλίου, θα δημοσιεύσουμε ένα πρόγραμμα, πάνω στο οποίο δουλεύουμε εδώ και μήνες, που ονομάζεται Sustainable Routes Cy, δηλαδή Βιώσιμα Μονοπάτια Κύπρου. Είναι ένα δωρεάν, διαδραστικός χάρτης της Κύπρου, με όλες τις βιώσιμες πρωτοβουλίες και επιχειρήσεις του νησιού που έχουμε συναντήσει ως τώρα, όπως σχεδιαστές βιώσιμης μόδας, ράφτες, μοδίστρες, εργαστήρια εκμάθησης χειροτεχνιών και αναβάθμισης ρούχων, κτλ. Είναι ένας οδηγός που κάθε ευσυνείδητος λάτρης της μόδας θα έπρεπε να έχει στο κινητό του και να χρησιμοποιήσει μόλις τελειώσει η καραντίνα.

Stitch N bitch cyprus

Την Τρίτη, 21 Απριλίου στις 19.00-20.00, θα κάνουμε ένα Stitch N’ Bitch Party διαδικτυακά.

Θα γίνει μια βιντεοκλήση, όπου θα συγκεντρωθούμε και θα επιδιορθώσουμε ή αναβαθμίσουμε τα ρούχα μας παρέα, καθώς και με την καθοδήγηση της Hasmik Matevosyan, θα φτιάξουμε τσάντες για τα λαχανικά και τα φρούτα μας από παλιά υφάσματα

hasmik fashionrev1

Επίσης, είναι πάρτυ!!! Μαζί μας θα έχουμε τον Γιώργο Κύρου, ο οποίος θα τραγουδήσει ζωντανά με την κιθάρα του. Στείλτε μας μήνυμα στο Messenger του https://www.facebook.com/FashionRevolutionCyprus γράφοντας Stitch N’ Bitch Party και το email σας για να σας προσθέσουμε στην κλήση. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 100 άτομα, επομένως οι πρώτοι 100 θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν.

Στόχος της δραστηριότητας είναι να παρατείνουμε την ζωή των ρούχων μας, αντί να τα πετάξουμε στα σκουπίδια, κάτι που είναι απίστευτα ρυπογόνο.

Επίσης, η 5η έκδοση του Fashion Transparency Index (Εγχειρίδιο Διαφάνειας Μόδας) θα δημοσιευθεί παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο σε συμμετοχές μέχρι στιγμής, περιέχοντας 250 από τις μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης και αξεσουάρ και πωλητές λιανικής.

Το Index θα δείξει ποιες εταιρείες πρωτοστατούν στον δρόμο για την διαφάνεια, ποιες είχαν την μεγαλύτερη άνοδο στην βαθμολογία τους και πού χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Την Τετάρτη, 22 Απριλίου, στις 19.00-20.00, θα παρακολουθήσετε μια ζωντανή συνέντευξη στον Πάνη Πιερή για το DisruptCyprus (https://www.facebook.com/disruptcyprus/,) με φιλοξενούμενες τις Κέλλυ Κουλίζου, συντονίστρια της ομάδας της Κύπρου και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της ομάδας της Ελλάδας, και την Hasmik Matevosyan, συντονίστρια επιχειρήσεων της ομάδας της Κύπρου. Μπορείτε να κάνετε τις ερωτήσεις σας ζωντανά. Θα μιλήσουν για το Fashion Revolution και για το πώς μπορείς να γίνεις βιώσιμος λάτρης της μόδας.

kelly fashion revolution cyprus

Επίσης, εκείνη την ημέρα, θα δημοσιεύσουμε την διαδικτυακή μας διαδήλωση για τα δικαιώματα των εργατών στα εργοστάσια μόδας. Μπορείτε να συμμετάσχετε στέλνοντάς μας φωτογραφίες σας με την αφίσα ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ? που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στο https://drive.google.com/drive/folders/102J6SiM2XVluZuU7hM33C33OaaZ_LRK5

Την Πέμπτη, 23 Απριλίου, η μέρα αφιερώνεται στην σύνθεση των ρούχων μας. Τρέχει αυτές τις μέρες to WHAT’S IN MY CLOTHES Challenge. Εκείνη την ημέρα θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματά της. Σας προσκαλούμε να μας στείλετε φωτογραφίες από το ταμπελάκι σύνθεσης των ρούχων που φοράτε, και έπειτα εμείς αυτά θα τα δημοσιεύσουμε και θα γράψουμε άρθρο για το πιο δημοφιλές. Θα μάθετε πώς κατασκευάζεται και θα σας βοηθήσουμε να γίνετε πιο ενημερωμένοι fashionistas.

H Παρασκευή, 24 Απριλίου είναι ημέρα θλίψης και ελπίδας. Είναι η 7η επέτειος της τραγικής κατάρρευσης του Rana Plaza Complex στο Μπαγκλαντές, όπου 1.318 εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Στην μνήμη των θυμάτων, οι Νάσια Φωτίου και Βίκυ Καλά θα κάνουν ένα καλλιτεχνικό δρώμενο για να την αφύπνιση του κοινού, έτσι ώστε τραγωδίες σαν το Rana Plaza να μην ξανασυμβούν.

Επίσης, είναι πέντε χρόνια από τότε που το Fashion Revolution δημοσίευσε το πρώτο του White Paper. Την Παρασκευή θα δημοσιευθεί το φετινό, το οποίο αναδεικνύει τι έχει καταφέρει το κίνημα από το 2013, γιατί χρειαζόμαστε ακόμη το Fashion Revolution, και το μονοπάτι για να μεταμορφώσουμε την βιομηχανία της μόδας στο μέλλον.

Η πανδημία έκανε ακόμη πιο φανερό το λάθος μοντέλο λειτουργίας της βιομηχανίας της μόδας, με την υπερπαραγωγή και τον μεγάλο όγκο απορριμάτων να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν θα πρέπει ολόκληρο το σύστημα να αλλάξει. Το θέμα του φετινού Fashion Question Time Μαζική κατανάλωση: τέλος εποχής, είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Σε συνεργασία με το V&A, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο You tube channel του Fashion Revolution. Ενώ ο κορονοϊός δείχνει ότι οι άνθρωποι όλο και περισσότερο στηρίζουν ο ένας τον άλλον σε περιόδους κρίσης, και οι καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες, το ερώτημα για το πώς θα στηρίξουμε τα εκατομμύρια των εργατών στην αλυσίδα παραγωγής που έχασαν ήδη τις δουλειές τους παραμένει αναπάντητο.

Τέλος, από την Παρασκευή, 24 Απριλίου μέχρι την Κυριακή 26 Απριλίου, μπορείτε να παρακολουθήσετε το Raise Your Voice Festival διαδικτυακά. Είναι μια συνεργασία των Fashion Revolution Ελλάδας και Κύπρου, με 50 μεγάλους οργανισμούς. Σας προσκαλούμε να κάνετε την σύνδεση της καθημερινότητάς σας με το ανθρώπινο εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.
Κατά την διάρκεια όλου του τριημέρου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε συζητήσεις από ειδικούς από Ελλάδα, Κύπρο και παγκοσμίως, έκθεση τέχνης και κοστουμιών, μια ιδιαίτερη μπουτίκ βιώσιμων σχεδιαστών, καλλιτεχνικά δρώμενα, διαγωνισμό τέχνης από το humanslavery.gr, εργαστήρια αναβάθμισης, ανακύκλωσης, ενημέρωσης και αφύπνισης για την σύγχρονη δουλεία, εργαστήρια παρασκευής έθνικ και χορτοφαγικών φαγητών, και πολλά άλλα.

Όλο το φεστιβάλ θα είναι ζωντανό από το facebook και instagram του Fashion Revolution Greece και στο Fashion Revolution Cyprus θα γίνονται αναδημοσιεύσεις και αναρτήσεις.

Επομένως, κάντε την σύνδεση και γίνετε ευσυνείδητοι καταναλωτές μαζί μας!!!

Με αλλαγές στα συστήματα και στις δομές της, η βιομηχανία της μόδας έχει την δυνατότητα να παρέχει σε εκατομμύρια ανθρώπους μια αξιοπρεπή και αξιοσέβαστη ζωή και να διατηρήσει την βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Για να μάθετε περισσότερα για τις καμπάνιες και τα προγράμματά μας, επισκεφθείτε το www.fashionrevolution.org " 


Follow DisruptCyprus via social media to get updates for upcoming podcast sessions on Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin and subscribe to our Youtube channel.

Panis Pieri
Author: Panis PieriWebsite: http://panispieri.com
Founder at DisruptCyprus.com, DisruptEurope.eu and DTalks.
Keep innovating and digitally disrupting the world by generating positive social change.

Watch #DisruptCyprusLive

More Articles

Upcoming #DisruptCyprusLive

More Articles

Events supported by DisruptCyprus

More Articles

Το SPIRIT - ένα έργο διαρκείας της Ελεάνας Αλεξάνδρου - δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας και σε συνθήκες περιορισμού. Σχεδιάστηκε ειδικά για να μεταδοθεί σε live...